Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pokoli lány leírása

2008.01.27

Két kéz remegve üti a billentyűzet gombjait, s éjfélkor megnyílik végre a honlap – magyar fordításban a Pokoli Kapcsolat. Ha valaki beüti egy általa gyűlölt személy nevét pontban éjfélkor, eljön hozzá Enma Ai, aki egy babát ad a kezébe nyakában a vörös zsinórral. „Ha meghúzod a zsinórt, azonnal pokolra kerül ellenséged. De vigyázz: ebben az esetben halálod után Te is.” Így lehetne tömören leírni Ai ajánlatát. A sorozat részein át rengeteg ember történetét kísérhetjük végig szenvedéseiktől a zsinór meghúzásáig vagy a baba visszaszolgáltatásáig. Az epizodikus felépítés mellett általában egy emberi történetre kerítenek sort, s közben megismerhetjük Ai és három segítőjének kilétét is.

A történetvezetés eredménye rengeteg mellékszereplő pörgetése, és a főkarakterek lassú kifejtése. Ez mégsem vezet vontatottsához, az egyes történetek részletesen átgondoltak és hitelesek, emiatt a Jigokou Shoujo nem válik egy pillanatra sem unalmassá. Az ismétlődő motívumok – a baba átadása, a szabályok elmondása és a pokolra küldés körülményei – mind fontos kellékek, melyek szerepe Ai valódi személyének felfedésénél válik igazán világossá. A monotóniából sikeresen emeli ki a sorozatot a professzionális és gazdag aláfestő zene valamint a szinkronok.
Ettől még önmagában nem válna érdekessé a sorozat – kiváló hangokkal és mesteri kivitelezéssel máshol is találkozhatunk. Ami érdekes, a moralitás feltűnő hiánya. Nem csupán az juthat pokolra, aki egy adott értékrendet el nem fogadva éli az életét. A kettéosztott túlvilág mellett hiányzik a ítélkező bemutatása. Akiket látunk, nem felülről lettek megítélve életük végén, hanem egy másik ember által – vagy saját bűnüknek, egy ember pokolra küldésének következményeként. A felülről jövő ítéletet homályban hagyja a sorozat, nem ad teljes világképet. Kizárólag emberi konfliktusokra koncentrál, a transzcendens szál csupán a kerettörténetet és a hangulatot szolgáltatja, és teszi a sorozatot igazán élvezhetővé. Ebből csak a két évad utolsó részei emelkednek ki, ahol Ai is maga is cselekmény alakítójává válik. Ez azonban kell ahhoz, hogy az összesen 52 rész egységes történetként is egy kerek egészt alkosson. De nem ez köti a nézőt a képernyő elé: az egyes epizódok külön is lekötik a figyelmet: az egyes szereplők motivációi és a zsinór meghúzásáig vezető utuk, mellyel két embert ítélnek örök szenvedésre, gyakran nehezen átérezhető, az adott helyzethez kötött. Nehéz azonosulási pontot találni. Talán ez adja a sorozat másik komoly erényét – a néző folyamatosan keresi a kapcsolódási pontokat és a konfliktus feloldását a szalag meghúzásáig, amíg a pokolra nem kerülnek, addig, amíg a feszültség meg nem szűnik.
Sajnos meg kell jegyeznem, az egész évadokhoz való ragaszkodás nem tett jót a történetvezetésnek. Főleg a második évadon érződik némely történeten, hogy az epizódszám kialakítása miatt készítették el őket. A Jigokou Shoujo ezzel együtt a thiller műfajú animék között az egyik legjobb, amit az utóbbi években készítettek. A főszereplő egyedi nézőpontja miatt általában a thillerek között egy kiemelkedő alkotás, s animékkel esetleg csak ismerkedők számára is tudom ajánlani.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jólett

(Névtelen, 2009.02.02 14:57)

nagon jó az oldal.jókat írtatok.énis szeretem a pokoli lányt.

pokoli.lany@c2.hu

(pokoli lány, 2008.08.05 15:54)

jót írtatok tetszik